EN POPÜLER
Anasayfa » İlginç Bilgiler » Paslanmaz Çelik Nasıl Paslanmaz?

Paslanmaz Çelik Nasıl Paslanmaz?

paslanmaz çelik2      çelik1      çelik

Hemen hemen her mutfakta bulunan çelik tencerelerin kullanışlı olması , kolay temizlenmesi , şık görünmesi gibi birçok özelliğinin yanında uzun ömürlü olması da bu tencereleri vazgeçilmez yapmaktadır.
Çelik demirden elde edilen bir metaldir. Demir bakır gibi yumuşak bir metalken içine %2 oranında karbon katıldığında inanılmaz mukavemette ve sertlikte olan çelik elde edilir. Demirin bol bulunan ve ucuz bir metal olması çeliği imalata uygun hale getirmiştir. Ne var ki demirin de , demirden yapılan çeliğin de ortak bir dezavantajı vardır , o da paslanmalarıdır. Paslanma demirin oksijenle temas etmesiyle oluşur. Demirin yüzeyinde rengi sarıdan siyaha kadar değişebilen pas oluşturur , diğer metaller de (alimunyum , pirinç , vss.) paslanır fakat demir pasının farkı demirin yapısını değiştirmesi kullanılabilirliğini olumsuz etkilemesidir. Demirin paslanmasında oksijenin yanında nem ve tuz da etkilidir. Örneğin deniz kenarlarında paslanma daha çok olur.

Paslanmayı önlemek için metal boyanabiir veya galvaniz yapılabilir ama bu geçici çözümler de sağlık ve gıda sektöründe sorunlara yol açmaktadır. 1913 yılında Harry BREARLEY çeşitli metalleri tesadüfen karıştırırken paslanmaz çeliği elde etmiştir. Çeliğin içine %10-30 oranında krom katıldığında çelik artık paslanmaz. BREARLEY bu buluşunu başlarda sanayicilere kabul ettirmekte zorlanmış olsa da , paslanmaz çelik bugün ekipman yapımında kullanılan en önemli metallerden birisi olmuştur.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*