Kaşınmak en sık yaptığımız eylemlerden biridir. Bazen dış etkenlerle bilinçli olarak bazende hiç neden yokken istemsiz olarak kaşınırız. Kaşınma insanda rahatlamaya neden olur. Hatta keyif bile alırız. Peki kolumuzun, bacağımızın , sırtımızın vs. kaşınmasının nedeni nedir?
Kaşınmaya sebep olan bir çok etmen vardır. Sivilceler, yaralar, mikroorganizma kökenli enfeksiyonlar, alerji, AIDS, su çiçeği gibi birçok hastalık kaşınmamızı sağlar. Sadece hastalıklar değil hastalıkların tedavisinde kullandığımız ilaçlar da içerdikleri maddeler nedeniyle kaşınmaya sebep olabilir. Hastalık ve ilaçların dışında sinek yada böcek ısırıkları da kaşınmamızı sağlar. Yada tüm bu nedenlerin dışında sırf rahatlamak için kaşınırız.
Kaşıntının tam olarak nasıl oluştuğu bilinmese de nörofizyologlar kaşınmanın mekanizmasını şöyle tanımlarlar: örneğin kolumuza konan bir sinek deride bulunan bazı reseptörleri çalıştırır. Bu reseptörler C Telleri denen sinir telleriyle omiriliğe sinyal gönderiri. Bu sinyal omirilikten beyin kabuğuna iletilir. Beyin gelen iletiye karşılık ellere hareket emri gönderir ve sineği kovarız. Kaşıntı hissetmemizin nedeni ise C tellerinde nörotransmiterler salgılanmaya başlamasıdır. Bu maddeler kan damarlarını genişletir. Ayrıca mast hücrelerini etkiler. Mast hücreleri deride şişlik ve kızarıklık oluşmasını sağlayan histamini salgılar. Histamin de salgılandığı bölgede kaşıntıya neden olur.
Fakat bazen kolumuza konan sineği hiç fark etmediğimizde olur. Bunun sebebi beyne ileti gelmiş olsa bile bizim ilgimizi başka yöne vermiş olmamızdır. Bu yüzden gün boyunca hiç kaşınmayan bir yerimiz akşam yatağa yatınca kaşınmaya başlar. İşte bunun sebebi yattığımızda ilgimizi çekicek başka bir şeyin olmayışıdır.